Historie

DET VAR EN GANG...

 

De første askimingene finner vi ved Glomma for 7000 år siden. Den gangen sto havet 50 meter høyere enn i dag, og det gikk en fjordarm inn til Kykkelsrud ved Glommas utløp. Menneskene her livnærte seg av elva og av jorda, og området ble etter hvert et jordbruksområde.

 

Først på slutten av 1800-tallet ser vi en betydelig utvikling av Askim som tettsted, og nøyaktig i år 1900 ble det første hotelletbygget reist. Hotellet het da Granheim Hotell og ble drevet av frøken Svenneby.

DAGEN I DAG

 

I 1975 ble det bygget på seks rom på bakdelen av hotellet. og i 1983 ble restaurantdelen satt opp. 1988 kom så Tårnhuset.

 

Etter at mannen døde i en ulykke, fortsatte Inger Sandsmark å drive hotellet frem til 1997, da Jørn og Jon Witzøe overtok hotellet og endret navnet til Smaalenene Hotell. Navnet hentet de fra 1600-tallets Østfold fylke, som da het SmaaleneneI år 2000 ble så de to husene bygget sammen med restauranten Marens Have.

 

Etter at Witzøe tok over hotellet, har hotellet blitt renovert litt etter litt, og har en god standard. I 2016 ble hotellet kjøpt av Lykstad og Owren eiendom AS, men drives videre i samme ånd som før.

BESTYRERINNEN

 

I 1925 ble den eldste nåværende bygningen satt opp. I 1919 ble så hotellet overtatt av Maren Haugen. Hun kalte det Haugens Hotell, men døpte det etter hvert om igjen til Granheim Hotell. Maren var en meget myndig dame og drev hotellet med jernhånd. Etter hvert overtok hun også Grand Hotell i Fredrikstad (i dag City Hotel), og ble kjørt av privatsjåfør mellom de to hotellene. Hun drev hotellet fram til 1948. Da flyttet Maren til en leilighet i Oslo, men hadde fremdeles sitt eget rom på Granheim Hotell (210). Det var på dette rommet hun døde i 50-årene.

 

Folk med sansen for den gode historie forteller at Maren går igjen på hotellet. Det er nok ikke så mye hold i den historien, men den er morsom å fortelle når anledningen byr seg.

 

Da Maren trakk seg tilbake i 1948, overtok sønnen hennes, Alf. Han døde ganske tidlig og kona hans Johanne drev hotellet videre frem til Sandsmark kjøpte hotellet i 1971.

HOTELL MED SJEL

 

Dersom de over 100 år gamle veggene kunne snakke, ville de nok kunne fortelle mang en historie om både gjester og vertskap. Smalenene Hotell er et hotell med sjel og sjarm, der herskapelighet møter moderne fasiliteter, og hvor enhjemlig ro møter historisk sus. Den rettmessige følelsen av å besøke hotellet kan knapt beskrives; den må bare oppleves!

Get the latest news about Smaalenene Hotell.

CONTACT US

 

Vammaveien 25

1813 Askim

 

post@smaalenene-hotell.no

 

(+47) 69 84 40 40

Copyright @ All Rights Reserved

BOOK NOW

 

Book your stay today!

Booking

FOLLOW US